Кокосово масло v.s. зехтин- кое е по-добро за кожата?

Може би, ако следите блога ми, сте се досетили, че имам интереси в областта на натуралната козметика, базирана на нерафинирани или минимално обработени масла, восъци, пигменти и други съставки с естествен произход.

Вярвам, че с правилната обработка и съхранение на съставките DIY козметиката е по- безопасна от тази, която е масово рекламирана и продавана в неспециализираната магазинна мрежа. Занапред може би ще срещате често такива теми в моя блог, тъй като предстои да обогатя своите познания и умения от света на natural козметика-та , записвайки се да уча за формулатор в английското училище Formula Botanica. Може би самото обучение ще ми отнеме около 2 години , но ще споделя по-натам.

И тъй като от няколко години насам кокосовото масло навлезе в употреба от много жени както в България, така и по света, а напоследък полезността и свойствата му биват поставени под съмнение, реших да напиша тази кратка статия, в която да го сравня със маслиновото масло или т.нар. зехтин.

Кокосово масло: Научно доказани свойства
Нека започнем с това, че кокосовото масло е по-добро от зехтина по отношение на своите научно доказани свойства.

Кокосовото масло (INCI: Coconut nucifera oil) е уникално масло-носител (използвано като базово в даден козметичен продукт) , тъй като съдържа високи нива (над 90%) на наситени мастни киселини. Когато говорим за кокосово масло в тази статия, говорим за необработено (нерафинирано) кокосово масло, което е получено от кокосовата палма с механични средства, а не чрез химическо рафиниране, избелване или дезодориране. В магазините често се предлага рафинирано кокосово масло за готвене, което не ухае приятно на пресен кокос и изглежда плътно- бяло на цвят. Това не е маслото, за което говорим в тази публикация.

Кокосовото масло е особено богато на съединение, наречено лауринова киселина, което е отличен емолиент (овлажнител) с антибактериални свойства. Проучване през 2009 г. установява, че лауриновата киселина намалява акнето и причините за възпаление при него. Чела съм в много източници, че кокосовото масло има висок комедогенен индекс. Странно, когато го ползвах вместо крем не са ми излизали пъпки, а дори много добре се държеше върху кожата ми. Наскоро дори гледах видео на известна влогърка, която споделя, че е подобрила акнеичната си кожа след като е спряла конвенционалната козметика и е започнала да се маже с кокосово масло…Важно е да отбележа, че за да попие хубаво, маслото се нанася на влажна кожа- след душ или както аз правех, след почистване на лицето с флорална вода т.е. след тонизиране.

! Някои хора споделят, че при тях употребата на кокосово масло върху лицето води до запушване на пори и поява на пъпки. Това ме кара да мисля, че реакцията на кожата спрямо това масло е индивидуална при всеки човек. Споделете вашия опит. 🙂

Кокосовото масло е с високо съдържание на миристинова киселина и палмитинова киселина. Миристиновата киселина е също противовъзпалителна и подобно на лауриновата киселина може да помогне за възстановяване бариерната функция на кожата. Палмитиновата киселина създава приятен защитен слой без лепкавост или омазняване и е отлична съставка при грижа за кожата и косата през зимата.

Кокосово масло: Ползи за кожата
Когато разглеждаме предимствата кокосовото масло за нашата кожа, първият въпрос, на който искаме да си отговорим, е дали то е комедогенно т.е. дали причинява пъпки.

Както споменах по-горе кокосовото масло е с висок комедогенне индекс. По скалата на комедогенността то е 4 от 5. Но същата тази скала е създадена през 70-те години на миналия век чрез прилагане на съставки върху заешки уши, така че тези цифри може да не отразяват конкретния ефект на кокосовото масло върху човешката кожа.

Кокосовото масло прониква по-бавно в кожата заразлика от други малко по-леки масла като бадемово, ленено, кайсиево, масло от сливови ядки и т.н. Независимо от това, то има голям потенциал на богат овлажнител и подобрява бариерната функция на кожата . Освен това едно проучване е установило, че кокосовото масло, използвано при бебешкия масаж, подобрява бариерната функция на кожата при бебета с ниско тегло при раждане.

Кокосовото масло има антибактериални свойства. Друго проучване установява, че то е в състояние да помогне при изключително суха кожа и изчиства кожни инфекции върху компрометирана кожа. Това не важи при по-сериозни кожни заболявания, идващи от вътрешни фактори в организма – псориазис, някои дерматити и др.

Идва ред да поговорим за зехтиновите свойства! 🙂

Научни свойства
Зехтинът (INCI: Olea europaea oil) е едно от най-известните масла в света и най-вероятно редовно държите бутилка от него в кухнята си. Той е едно от най-предпочитаните масла в света, защото много хора искат маслото им за готвене да е леко на вкус, аромат, цвят и да е на добра цена. Но козметичните масла обикновено са с по-добро качество от тези с хранителен клас и са нерафинирани. В статията ще говорим за Екстра Върджин зехтин.

Маслиновото масло съдържа много интересни химически съединения, но ще изтъкнем само няколко за целите на статията.

Първо, зехтинът е добър източник на сквалан, който е химическо съединение, намаляващо транс-епидермалната загуба на вода (TEWL), за да възстанови гъвкавостта и еластичността на кожата. Трансепидермалната загуба на вода (TEWL) е количеството вода, което пасивно се изпарява през кожата във външната среда и се използва за характеризиране на бариерната функцията на кожата. Скваланът е част от неизменната фракция на зехтина, която също съдържа съединения като еритродиол и бета-ситостерол.

Второ, зехтинът съдържа антиоксидант, наречен хидрокситирозол, рядко и мощно полифенолно съединение, което се намира в най-високи концентрации в най-добрите зехтини. Смята се, че хидрокситирозолът играе значителна роля в многобройните ползи за здравето, приписвани на зехтина. Проучванията показват противовъзпалителна активност на зехтинът идва от това съединение.

Хидрокситирозолът е част от полярната фракция на зехтина, която също съдържа фенолни съединения като олевропеин, тирозол и кафеена киселина. Важно е да се отбележи, че този естествен антиоксидант често се унищожава по време на преработката или рафинирането на масла с по-ниско качество, поради което е важно да се купуват най-добрите студено пресовани масла (така известните EXTRA VIRGIN).

Зехтин: Ползи за кожата
В наши дни това, което много хора не знаят, е че в Древен Египет и Гърция са били наясно, че необработения (екстра върджин) зехтин, сам по себе си има потенциал да облагодетелства кожата. Освен това има допълнителното предимство, че съдържа силни антиоксиданти, което го прави естествена съставка против стареене.

Направени са сравнително малко проучвания за ефекта на зехтина върху акне и други кожни състояния. Въпреки това, едно от тях отбелязва, че изобилието на сквалан в маслата като цяло е обещаващо за хора с редица кожни състояния, въпреки че изследването заключава, че нивата на сквалан са по-високи в амарантовото масло, отколкото в зехтина.

В следващата статия ще пиша на тема “ЗЕХТИН срещу стрии- моя опит по време на бременост и след раждане” .

По време на моята бременност използвах ръчно изработена козметика с различни масла на любима моя марка.

Кокосово масло срещу зехтин за кожа: Кой е победителят?
След като прочетохте скромния ми анализ “кокосово масло срещу зехтин” , време е за голямото разкриване – кой е победителят? А победителят е (барабан …):

Няма победител.

Истината е, че трябва да признаем, че това, което работи за един човек, може да бъде пълна катастрофа за друг. И двете масла имат потенциал да са страхотни в грижата за кожата. И двете масла съдържат голямо разнообразие от химически компоненти, които могат да предоставят антиоксидантни или дори противовъзпалителни свойства върху кожата. С други думи, не може да сравняваме кокосовото масло със зехтина, защото е малко като да сравняваме ябълки с портокали.

Единственият начин е вие да обявите победител за себе си като пробвате двете масла върху кожата си и видите как кожата ви ще реагира.

Самата аз ползвам зехтин и кокосов масло от години и нямам оплаквания. Когато кремът ми свърши мога да карам цял месец с масла, които нанасям на влажно лице сутрин и вечер.

А на вас кое от двете ви е любимо и защо? Оставете ми коментар по-долу. Ще ми бъде интересно ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *