
От дете си обичам череши! Всъщност обожавам всички плодове! Спомням си, че като малка “изядох” цяло дърво с кайсии. 😀 Имам предвид, че всеки ден излизах на двора с една празна купа и я пълнех с опадалите плодове, изяждах количеството “реколта” и в следващите дни всичко се повтаряше, докато един ден по земята и на дървото не остана жив плод.
Днес съм на 30 години и консумирам още повече и всеки Божи ден от тази пълна с ензими, витамини и минерали природна храна- сладките дарове на дърветата! 🙂
Сега сме в сезона на черешите и аз, разбира се, веднага нападнах този така привлекателен за окото, лъскаво- червен мъничък плод, пълен с полезни захари и други благини. Забелязах, че когато закусвам с тях на гладно, се чувствам необикновено сита и още по-свежа, и реших да се поровя за малко повече информация по темата за ползите от консумирането им.
Неслучайно именно поради чудния си състав те са предпочитани и препоръчителни при омекотена форма на гладуване (т.е. само на 1 кг плодове за целия ден).
Ето какви качества крият вкусните черешки:
- Редуцират нивото на кръвната захар- захарта от черешите е бавно усвояема , бавно попада в кръвообращението и по този начин се чувстваме сити за по-дълго време. С други думи, нямаме рязко покачване на кръвната захар и внезапни промени в настроението.
- Помагат да поддържаме нормално кръвно налягане, защото са богати на калий и са с ниско съдържание на натрий.
Чудесно средство за борба с високото кръвно, защото 1 чаша череши съдържа 342 мг калий и 0 мг натрий и това позволява на кръвоносните съдове да почиват.
- Допринасят за подобряване на сърдечното здраве- съдържат фибри, витамин С, витамин B6 и калий, които са добре известни с това, че подобряват здравето на сърцето;
- Помагат при борбата с рака, защото съдържат полифеноли, които имат анти-канцерогенен ефект, както и антоцианини, хлорогенна киселина , които действат като антиоскиданти и противовъзпалителни съставки и предпазват клетките от увреждане;
Стимулират детоксикиращите ензими в клетките и насърчават загиването на раковите клетки;
- Съдъдржат манган– натурален антиоксидант и есенциален минерал;
- Спомагат за ефективното храносмилане на храната, защото са богати на диетични фибри ( 3 гр/ чаша) и предотвратяват констипацията. Препоръчителната дневна доза фибри е съответно 38 гр- за мъже гр и 25 гр- за жени.
Яжте плодовете на гладно 20-60 мин преди основното хранене.
- Помагат за преодоляването на инфекции. В една чаша череши се съдържат 18 % витамин C, който е мощен натурален водоразтворим антиоксидант, помагащ на тялото да развие устойчивост на инфекции и елиминира свободните радикали причиняващи рак.
- Черешите са страхотни за здравето на кожата и косата- адекватния прием на витамин C спомага на тялото да създаде и поддържа колаген- жизненоважен протеин, който се открива в кожата и косата;
Със сигурност гореизброените неща не изчерпват ползите от консумацията на череши. Всичко звучи прекрасно, но човек не може да разчита само на тях, ако през останалото време се храни безразборно, с голямо количество преработени храни, месо и млечни, чийто дял надделява над този на свежите, пресни, сурови растителни храни.
Надявам се и вие да сте фен на симпатичния червен плод, а и да не сте , има много други, които майката Природа ни подарява ежегодно за да сме здрави и заредени с енергия и ДОБРИ МИСЛИ!
Поздрави и доскоро ! 🙂
