Серж от Adi DishaYoga: “Наградата ми е, да успея да помогна някому да стане по-здрав, по-добър, по-щастлив, докато и аз оставам такъв.” ( II част )

Продължавам интересния разговор със Серж от Adi DishaYoga и ако не сте чели предходната статия ви препоръчвам да го направите тук за да се запознаете първоначално с неговата история на душевна и физическа промяна. Струва ми се, всеки от нас би могъл да извлече по нещо за себе си…

5. Имал ли си в практиката си хора, които са се променяли драстично или са разрешавали конкретен физически проблем?

Най-много мога да говоря за себе си и решаването на моите състояния: сънна апнея, хипертония, хронична болка в гръбнака, наднормено тегло, липса на либидо, начален стадий на диабет, задъхване.

Най-тежката борба беше с депресията, защото тя е тази която ни лишава от мотивацията за промяна. Точно това ме наведе на мисълта да започна да изучавам енергията и енергийните практики.

Много от нещата, които се случиха с мен ме подтикнаха да изучавам Йога и Тантра терапия, деарморинг, акупресура, юмейхо, шиацу, физиология, кинезиология, неврология, психология, билки, хранене и различни гранични дисциплини.

Помогнал съм на много хора-такива с панически атаки, депресия, физически болки, стрес, аноргазмия, неудовлетвореност от живота. Успях да помогна да се облекчи състоянието на няколко клиента с множествена склероза. Има и такива, на които не можех да помогна. Повечето от тях ме накараха да погледна на нещата по друг начин и да се уча.

В йога медицината не се отделя голямо внимание на физическото здраве, но на духовното, енергийното здраве. Именно то се явява първопричина за доброто здраве въобще.

6. Знам, че днес се занимаваш с неща, които нямат нищо общо с предишните ти работни дейности? Сподели за тях.

Истината е, че за мен преподаването на йога не е работа. Работа означава бизнес, размяна на равни стойности, цена срещу продукт. Аз винаги се стремя да давам повече. Водя семинари за мъже и жени, в които споделям как можем да управляваме сексуалната си енергия и как да живеем  щастливо със себе си и другите.

Освен йога, много важна тема за мен е сексуалността, оргазма, партньорските взаимоотношения.

Правя масажни терапии, в които работя с физическото тяло – Йога Масаж, Юмейхо, Шиацу и езотерични практики, в които работя с енергийното тяло.

7. Интересно е, че преподаваш тантра и деарморниг? Би ли ни запознал с тяхната същност?

Класическата тантра е технология на телесно осъзнати йогически медитативни практики, подкрепени от духовна философия, основана на древни текстове, написани на санскрит. Целият смисъл на практиките е да заземи човека в изживяване на преживяването да почувства Божественото блаженство и екстаз отвътре.

Днес, когато се споменава думата Тантра, общото възприятие, което стои зад нея, ни дава сигнал за нещо толкова хубаво, че е чак непозволено. То ни напомня известната фраза за “пеперудите в корема”, нещо сладко, сетивно, тръпливо, толкова хубаво, дори недостижимо.

Жените обикновено са привлечени от представата, че ще могат да намерят някаква неземна екзалтация, усещането за екстатично състояние, което не се постига в нормалните отношения с мачовците, за които обичаме да се представяме ние мъжете.

Да правим Тантра – под това се разбира – да правим нещо сетивно, еротично, да се взираме един в друг, да се галим и докосваме, да се възбуждаме и наслаждаваме и много често се има предвид да си направим един наистина еротичен масаж.

Да правим Тантра е по-лесно да се каже отколкото “да правим секс”. Възприемането на секса е толкова много променено. Западните модерни градски хора, вече не говорят за истински секс, за любов с проникване, а за едно друго преживяване, което е по-скоро “петинг” или някаква усложнена любовна игра.

! Несъответствието, обаче идва от факта, че реализацията на сексуалния импулс при мъжете е неразделно свързано с проникването, докато жената е готова да се задоволи само с нежността, играта и забавлението, защото тя е била прониквана толкова много пъти без да получи очакваното от нея удоволствие и удовлетворение.

И тук на сцената се появява Деарморинг-а, това е технология за работа с енергийното тяло, която за мен е неразривно свързана с Йога и Тантра. Тя позволява на мъжете и жените да започнат много мощен процес на изцеление на физическите, менталните и емоционални, складирани в тялото болки и травми. Чрез Деарморинг ние сме в състояние да възвърнем природната си сетивност и оргазмичност и да започнем да преживяваме по един съвсем различен начин.

Деарморинг е термин изобретен от големия изследовател на неврозите и оргазма Вилхелм Райх. Неговият подход удивително точно съответства на описания в Тантра и Йога процес на изкачване на Кундалини, при който се разрушават блокажите (грантхи), броните във енергийните центрове на тялото (чакри) за да бъде освободен екстатичния ( намиращия се в екстаз)  човешки потенциал.

И в двата случая (и при Тантра и при Деарморнинг)  говорим за откриване на своя истински Аз, истинската природа на освободеното от болка и страдание битие, чието истинско име е оргазъм, блаженство и екстаз.

Когато говорим за Тантра, е добре да знаем, че тя всъщност е навсякъде около нас. Достатъчно е да спомена, че Хатха Йога произлиза от Тантра, че всъщност истинската Хатха Йога са тантрически практики, до голяма степен орязани от езотериката и адаптирани за практикуване от хора с всякакъв вид мироглед.

Също така, не е лошо да знаем, че така дискутираната от всички ню-ейдж ентусиасти енергия Кундалини е дефинирана в една от класическите Тантра школи.

8. За теб йога е

За да постигна състояние на йога аз правя различна йога, в  зависимост от това, как се чувствам и какво се случва с мен и около мен. Много системи преподават йога и медитация, като начин за навлизане в състояние на “зеленчук”. Без емоции, без мисли, без чувства и усещания.

За мен йога е състояние на екстаз, на висок вътрешен интензитет, на осъзнатост независимо от това, дали тялото се движи или не. Състояние на свърхсетивност, в което обаче усещането за болка и страдание е невъзможно.

Някои наричат това “щастие” и си го пожелават един на друг. Аз наричам това йога и знам, че това е въпрос на решение и малко усилие.

9. Житейска филосфия? В какво вярваш и към какво се стремиш?

Този въпрос доста ме смущава. Не искам да звуча надуто и някак си извисено. За това съществуват много духовни учители, които учат на супер сложни неща. Но за да не бягам от отговорите – моята житейска философия е практиката, тази практика, която носи резултати. Резултати във вид на осъзнаване на нашата истинска природа, като изтъкани от Екстаз същества.

Липсата на болка и страдание не е достатъчно. Аз искам радост, блаженство и екстаз за всяко осъзнато същество.

Вярвам в земното притегляне, времето, преживяванията, усещането, докосването, присъствието, екстаза и любовта.

Не вярвам на нищо, което не е минало през мен, не се доверявам на авторитети и предлагам на четящите тези редове да проверяват всичко, за което говоря.

„Стремеж“ е твърде силно изказване- по-скоро имам „намерения“. Наградата ми е да успея да помогна някому да стане по-здрав, по-добър, по-щастлив, докато и аз оставам такъв.

Страстта по карането на мотор и връзката й с йога

Карането на мотор и управлението на мотоциклет са две различни дисциплини. Докато караш, в един момент,  разбираш, че не ти си този, който управлява. Това е същото като да  съществуваш и да живееш. В единия случай ти си просто там, искаш да си жив, да усещаш, но не знаеш точно как, и искаш да изстискаш максимума, от себе си, от мотора – за да успееш да се включиш, да започнеш да живееш, истински пълнокръвно. В другия, ти си там и спокойно присъстваш, целият, дишащ, с всички свои сетива, внимание и осъзнатост, на фона на усещането за пълноценно щастие.

Има моменти, в които мотора те грабва, ти се поддаваш, тротъла се завърта, адреналина скача, сърцето помпи, кожата настръхва, обхвата на зрението се стеснява – влизаш в тунел, усещането за време изчезва, летиш, ти си богът на гръмотевиците, непобедимия, неуязвимия, над всичко и всеки, …. сега започва живота …. и, в един момент разбираш, колко е … грапав асфалта.

Преживях това за първи път есента на 2011 г. , в силен дъжд с гръмотевици, силно възбуден и неудържим, влязох в завой, на излизането от който насъбралата се вода ми показа “правилната”, природна, естествено установена посока на движение, ул по траекторията на която за мое щастие … нямаше мантинела.

Стотина метра се плъзгахме един до друг (с мотора). В един момент подминахме спрялата в дясно патрулка – пред очите ми все още стои изненадания поглед на полицая – като от време на време нежно се побутвахме (един друг, с мотора), сякаш за да се попитаме, “хей, как я караш дотук :)”; аз по някакъв начин успях да го отблъсна с крак (за което се надявам,той да не продължава да ми се сърди) и … малко след патрулката, след като приливната вълна, която бяхме повдигнали утихна, аз потънах в най-дълбоката медитация, която ми се бе случвала дотогава…Полицаят, с когото се вглеждахме, ми помогна да вдигна мотора (тежи, мамка му) и два часа по-късно аз се прибрах.

Достатъчно изнемощял и доста неразбиращ какво точно се бе случило?!? Болките в гръдния ми кош се усилиха същата вечер и на сутринта аз не отидох на поредната си практика. Реброто, което бях спукал беше като реброто на Адам, от което Бог е създал Ева. Лежах си на леглото и единствената йога, която можех да правя бе да чета.

Тогава прочетох Йога Шастрите и у мен се повдигнаха въпроси – нещата, които чувах от йога учителите, не бяха в резонанс с текстовете. Имаше много пудра, много фалш, някаква излишна приповдигнаст, нещо недоизказано, неразбрано, твърде много патетичност, много езотерика, много внушения, много неизпълнени желания.

След шомпола в сърцето си, аз видях смъртта – под формата на връхлитащ върху мен половин тон мотоциклет.

Започнах да дишам.

Седмица след като не можех да поема дълбок дъх, лежах и се чудех как ще продължи живота ми оттук нататък, започнах да дишам много леко и внимателно, защото всяка глътка въздух беше болка.

Вдишвах бавно, издишвах бавно. Задържах. Бавно. Болката!?!

Болка. Бавно. Задържане. Бавно. Издишване. Бавно. Вдишване?!?

Разбрах разликата между вдишването и издишването. Между карането и управлението на мотор.

Автор: Серж

Ето тук може да погледнете статията “Йога за рокери” и видео по темата.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *