Топло, гъсто и вкусно ядково мляко за деца и не само! (рецепта)

“Първите две години от живота дават възможност да направите детето си устойчиво на болести и да му изградите здравословни хранителни навици, които могат да продължат цял живот! ” . Това споделя д-р Джоуел Фърмън в своята изключително важна за всяка майка книга ” Защитете детето си от болести” . Консултант е д-р Емилова, която каквото и да говорят някои хора има големи заслуги и опит в елиминирането на сериозни и упорити заболявания при деца и възрастни.

Самата аз правя всичко, което е по силите ми за да науча детето ми да обича здравословните храни . И ми се получава доста лесно, защото досега той не е отказвал нищо от това, което съм му давала и дори си го хапва с удоволствие.

Ядковото мляко е много добър източник на полезни мазнини и протеини , от които децата до 2 – годишна възраст се нуждаят. То може много добре да допълва кърмата или адаптираната храна.

Мотивите ми да не давам никакво животинско мляко са, че ранното му въвеждане увеличава вероятността от развиване на детски диабет и благоприятства онзи ускорен растеж в ранна възраст, който се свързва с появата на ракови заболявания по-късно в живота. Колкото повече млечни яде едно дете, толкова повече проблеми ще има ,тъй като те са слузообразуващи. Тук визирам бронхити, ангини, синузит, ушни инфекции, астма и подобни.

ОНОВА , С КОЕТО ХРАНИТЕ ДЕЦАТА СИ ДО 10-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ , ОПРЕДЕЛЯ ОТ КАКВО ЩЕ ЗАБОЛЕЯТ КАТО ВЪЗРАСТНИ!

Все пак , ако решите , че ще давате краве прясно мляко на детето си , то нека да не започва преди осемнайсетия месец. Може спокойно да разнообразявате с козе мляко, соево мляко и вкусно ядково мляко, за което по-долу споделям рецепта.

Съставки:

2 шепи накиснати сурови слънчогледови семки

2 накиснати сурови ореха

7-8 бр накиснати сурови бадеми

2-3 пресни ирански фурми

1 ч.л. рошково брашно

По желание: какао , канела, соево неподсладено мляко

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете във вода за една нощ всички ядки и семена .
  2. Изплакнете ги много добре и ги блендирайте с 200- 300 мл леко затоплена или студена вода (количеството вода зависи от това какво мляко предпочитате- по-гъсто или не толкова).
  3. Добавете обезкостените фурми и рошковото брашно и отново блендирайте всичко.
  4. Прецедете млякото през марля или гевгир и съхранявайте в хладилник 3-4 дни.
  5. Останалата пулпа не хвърляйте, а направете сурови десерти за вашето дете.
  6. Не смесвайте млякото с плодове! Те се ядат на гладно. Аз го предлагам с овесени сладки ,за които писах в предходната статия.

Това е рецепта за една-две дози. Давам го на детето да го пие или му заливам овесената каша или сладки с него.

Ако сте дали вече ядково мляко и детето ви не го е харесало, не забравяйте,че е необходимо едно дете да опита между петнадесет и осемнадесет пъти за да започне да харесва новата храна. Много родители се отказват до петия път. Също така е важен и личния пример.

В тази връзка ще отбележа ,че това мляко е идеално и за възрастни! Има много приятен сладък вкус и аромат на халва. Може да добавяте в кафето си или постепенно да замените кравето прясно мляко с него. Ако желаете да имате литър от това мляко , утроете рецептата или просто я адаптирайте към вашия вкус – дал да бъде по- гъсто , колко да е сладко , кои ядки да преобладават за вкус и т.н.

Ще ми бъде интересно да прочета вашия опит с ядковите млека, както и рецепти за такива!

Доскоро!

Източници:

” Да защитим детето си от болести” – д-р Джоуел Фърмън

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *