Бързи сладки с овес и банан (рецепта)

Оказа се , че едногодишният ми син много обича овес и всякакви производни от него! Като тези курабийки с овесени ядки и банан. Искам да отбележа, че той е захранен с овесена каша и никога не се е мръщил на вкуса й, а точно обратното, та до ден днешен. И тъй като нямам много време за кулинарни изпълнения , а държа да не го храня с фабрични храни, се наемам редовно да му приготвям тези бързи овесени сладки. Те са меки поради наличието на банан и подходящи за деца , които все още нямат много зъбки.

Пиша тази статия за всички майки и хора, интересуващи се от здравословни алтернативи на сладкишите от магазина, както и в отговор на няколко запитвания за рецептата. Тя не е нищо особено и съм сигурна , че вече много хора си ги приготвят.

Всъщност , именно с такива печива от овес аз забравих за вафли, кроасани, бисквитки и подобни и най- важното – вече не ме изкушават от години! А и не ме засищаха. Защо ли? Бяла захар, бяло брашно …и т.н. 🙂

ВАЖНО! Ако не сте захранвали детето си с овесена каша , то много вероятно е тези сладки да не му харесат ! Лично на нас много ни се нравят и всяка седмица ги спретвам . Винаги може да ги грабнете за в парка, на плажа, на работа или някъде в движение.

Ето и рецептата:

1 ч.ч. фини овесени ядки

1 узрял банан

1 с.л. рошково брашно

По желание: 2-3 фурми или други сушени плодове, 1 с.л. кокосово брашно, канела, какао.

Приготвяне:

  1. Измийте овесените ядки.
  2. Добавете към тях намачкания банан и рошковото брашно.
  3. Смесете всички съставки добре.
  4. Оформете топчета , а може и цяла палачинка.
  5. Наредете върху хартия за печене и изпечете на 130-150 градуса за около 30 минути. Гледайте да са със златист цвят , а не кафяви и препечени! И да бъдат меки.
  6. Дръжте ги в хладилник за няколко дни!

В никакъв случай не твърдя, че това е най-здравословната алтернатива на junk сладкишите. Най-полезни са плодовете! Но понякога имаме нужда от нещо по-засищащо и зърнено и навикът да ядем такъв тип домашни кейкове е стъпка към по-добро здраве! Това е моят опит. 🙂

Доскоро!

2 Replies to “Бързи сладки с овес и банан (рецепта)”

  1. Здравей Паула, аз за пръв път опитах овес в тийнейджърска възраст – като реших да опитам от семената, които ядяха моите … папагалчета. Много ми хареса на вкус и от тогава е моя любима зърнена култура. Така че – случаи има всякакви!

    1. Здравей, Елизабет! Благодаря , че сподели ! Наистина овесът при мен се оказа виновен аз да откажа сладкишите от магазина. 🙂 Имам статия за ползите от него с факти от американски лекари и учени. Ето и линк : https://paula.bg/2018/09/12/%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%81-%d0%bb%d0%b8-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d1%89%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5/. Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *