Изкуството да живееш и да се обичаш- интервю с Деси Пеева

“Обичайте се и се грижете за себе си!”

Деси Пеева е блогър, влогър и холистичен сертифициран health coach към Института за интегративна нутриционистика в Ню Йорк, САЩ. Член  е на Съюза на нутриционистите в България. Има издадени три книги и е автор на блога desilifestyle.net , който съществува повече от 8 години.  От 18 години се интересува от здравословно хранене , а от 8 години е почти 100 % суровоядец. Майка е на две деца.

Но тя е и нещо  повече за мен. Нейните статии поставиха основата на промяната в навиците ми на хранене и начина ми на мислене , а  оттам и на близките ми. С дейността си Деси променя животи и буквално спасява хората от ръцете на докторите.

Интересувам се от здравословно хранене от 14-годишна, но бях тръгнала в грешната посока. Броях калории и си мислех, че се храня здравословно. Не бях информирана, че е по-важно каква храна консумирам , а не дали вафлата е нискокалорична. Разбира се, докарах си анорексия- невроза след като си причиних периоди с неистов глад. Като резултат цикълът ми спря и го нямаше с години. Предизвиквах го с хормони, които, ако не знаете, имат канцерогенен ефект. По онова време нямах ежедневен достъп до Интернет, обстоятелствата бяха други, мисленето ми е беше незряло, но опитът учи и аз не се отказах от здравословното хранене, а избрах по-информирания път.

МОЯТА СРЕЩА С ДЕСИ


Когато бях на 20 години ( 2010 г. )  се “изхранвах” основно с вафли, млечни храни, разтворимо кафе 3 в 1, кренвирши и куп други замърсяващи тялото храни. Един ден желанието ми да ям здравословно ме потикна да потърся сайт за здравословен начин на живот и попаднах на блога на Деси. Оттогава не съм пропускала нито една нейна публикация. Днес се храня коренно различно отпреди благодарение на нейните съвети и опит. Искам да подчертая, че суровите специалитети, които Деси приготвя и споделя са безумно вкусни и някои от тях редовно присъстват в менюто ми . Ето как един по-осъзнат в определена житейска област човек може да повлияе положително на някои хора.

Все още са ми останали навици , които искам да премахна. А, след като спра да кърмя имам  намерението да направя детокс на тялото чрез глад по определена схема или както Деси го нарича „ ДНК- прекодиране“ .

1.Здравей, Деси! Радостна съм, че прие поканата ми да бъдеш гост в блога ми. 🙂 Мисля, че тези, които не те познават  ще се запитат кое те е накарало да се обърнеш към растително-суровоядното хранене и имаше ли диагнози, за които конвенционалната медицина се оказа безполезна?

Здравей, Паула, и много благодаря за поканата за интервю в твоя блог! 🙂 Това което ме накара да се обърна към растително- суровоядно хранене беше невъзможността да се справя с моя 10- годишен тежък хормонален дисбаланс с „балансирано“ хранене, а именно плодове, салати, полезни въглехидрати, риба веднъж седмично и сирене 2 пъти седмично. От 18- годишна възраст имах проблеми с цикъла, който в последствие спря ( имах само по изкуствен начин чрез хормони), СПКЯ (Синдром на поликистозните яйчници), тежко акне, хронична кандида и сериозна депресия. След като обиколих десетки лекари, гинеколози, козметици и изпробвах множество хормонални препарати, скъпи добавки и козметика, в един момент ми писна от всичко и започна моя път на преход към растително -суровоядно хранене.

2. Кои са онези неща, които видимо се промениха в теб вследствие  на веганството и суровоядството?

Появи се цикълът ми по естествен начин, за което мечтаех 10 години, изчезнаха кистите и в момента е точен като часовник и безболезнен, изчезна хроничната кандида, кожата се изчисти и започнах да се обичам ( преди това въобще не се харесвах и имах ниско самочувствие за себе си). Впоследствие освен здравословни причини за моя начин на хранене, осъзнах че той е нискобюджетен, етичен и с нисък индивидуален екологичен отпечатък, защото най-големите замърсители на Планетата ни са месо- и млекопроизводителите както и фармацевтични и козметични индустрии. На последния етап се появиха и духовните причини като открих, че в нашето ДНК е закодирано коя е човешката храна.

” Открийте смисъла на живота и изберете качеството пред простото съществуване!”

3.Майка си на две деца с прекрасните имена Ерик и Кармен.  Те също са на растително-суровоядна храна и са захранени по вегански. Какво ти е мнението относно изказването на много хора , че детето само трябва да направи своя избор за хранене?

Само дъщеря ми е на 100 процента растително -суровоядно хранене като включвам и пчелни продукти. Синът ми е на около 90 процента растителна храна, той е захранен вегетариански с масло в пюретата и яйца на 1 година. Относно втория въпрос, ми е супер смешно. А какъв избор дават родителите на бебетата като им дават пюрета с месо или АМ от раждането? Няма как да дам на детето си храна, която считам за отрова. Моя читателка с две деца (малкото е захранено по моята книга), която живее в Дубай, ми сподели, че известен лекар –педиатър й е казал, че да се дава месо на дете под 2 години е престъпление. Представете си нашите специалисти по захранване на колко светлинни години назад са.

4.Ще опишеш ли с няколко думи какво представлява ежедневното ти хранене ?

Да, аз се храня два пъти на ден като цяло. Едното ми хранене е задължително сезонен моноплод, около 1 кг, а второто е в ранния следобед и е сурова зеленчукова салата. Най- обичам да я овкусявам с авокадо, лимон и домашно Босилково песто. Правя си също така сурови специалитети като сурова пица, сурови спагети, сурови зеленчукови чийз пайове, сурови крекери с авокадо, сурови бургери от кълнове както и разбира се малки сурови десерт чета. Не съм по тортите, защото обикновено са доста тежки за храносмилането! Не вечерям! Според мен вечерното хранене пречи на регенерацията на организма, защото вместо да спи, нашето тяло работи за да смели приетата храна.

5.Как се справяш със стреса в майчинството?

Много съм организирана като цяло и това много ми помага. Също стремежа ми към минимализъм и непрекъснато опростяване на всичко в живота ми. Стресът укротявам най- вече с фитнес, плуване, аква аеробика, сауна и релакс в спа. Растително- суровоядното ми хранене също значително понижава ежедневния стрес и ме успокоява!

6.Как поддържаш кожата си?

С годините установих, че колкото по- малко неща използвам толкова по- добре изглежда кожата ми. Почиствам я два пъти дневно с натурален почистващ гел. От време на време нанасям домашен серум. Кожата на тялото ексфолирам веднъж седмично в сауната с ексфолираща ръкавичка и нанасям малко кокосово масло. Това е в общи линии. Опростявам всичко в моя живот! 🙂

7.Мислиш ли, че 3-дневните детокси имат благоприятен ефект в известна степен или е необходимо по-дълго време?

Да, със сигурност имат благоприятен ефект, но е добре да се предприеме веднъж в годината и малко по- дълъг детокс от 10 до 20 дни в зависимост от индивидуалните нужди и здравословно състояние.

8.Подходяща ли е твоята програма „ ДНК прекодиране“  за хора с язва, гастрит или колит?

Да , подходяща е, но при някои случаи трябва да се направи няколко пъти през 6 месеца до пълно излекуване. Също е много важно да се спазва препоръчваното хранене между отделните гладувания.

9.Какъв съвет за по-добро здраве би дала на вегетарианците, които консумират млечни и яйца и все още не могат да се откажат от тях ? Като например, колко пъти седмично да ги хапват и в какви комбинации?

Млечните могат спокойно да заместят с растителни млека и сирена, но да НЕ са подложени на топлинна обработка, защото се губи полезността. Също така напоследък на мода са безглутеновите брашна от ядки и семена, които се влагат във всякакви печива , а те са всъщност много по- вредно от един хляб от лимец например. В моите книги има много подходящи алтернативни рецепти на млечните продукти. Относно яйцата, има много противоречива информация. Аз лично и преди не съм ги яла кой знае колко. Може би веднъж в месеца. Ако имате кисти, рак и т.н. е добре да се изключат напълно, защото яйцата са храна за туморите и кистите!

10.Планираш ли да правиш семинари наживо тази година и има ли нови проекти , за които да споделиш ?

Съвсем скоро реализирах моя нов онлайн курс. Според мен бъдещето е по- скоро в онлайн курсовете и семинарите, поради факта, че е трудно да се съберат достатъчно хора на едно място. Изискват се и доста финансови средства за да се организира подобно събитие, а имам и доста читателки от чужбина, които няма как да присъстват на живо. В момента работя по три проекта. Първият е съдействие на хора, които искат да променят кариерата си и да станат Health coach. Вторият проект е нова електронна книга и третия за сега ще запазя в тайна. 🙂

11.За финал каква е твоята идеология за живеене във времена на технологичен прогрес и масово консуматорство, в които хората търсят бързото, лесното, лъскавото и нездравословното? Ти сякаш си извън тази матрица или просто страниш…?

Ако имах избор, бих избягала от тази матрица и бих отишла на екзотичен остров, но ми се налага да се адаптирам и живея тук и сега. Мъчно ми е като виждам как реалното общуване се измества от технологиите, но явно това е бъдещето. Относно консуматорското мислене, с годините станах все по- малко и по- малко зависима от индустриите – хранителна, фармацевтична ( включително и за добавки), козметична, за дрехи и обувки и съм изключително щастлива от този факт. Изхвърлих много неща от живота си и живея с минимум вещи, които могат да се поберат в един голям куфар. 🙂

Тук споделям снимки на част от вкусните растителни сурови специалитети от кухнята на Деси. 

Много от тях съм опитвала на семинари и всичко беше толкова вкусно, че ти се иска да си вземеш допълнително.

И както Деси Пеева казва:

” Храната не е най-важното нещо в живота. Ако си мислите , че храната е всичко, то тогава сте в голямо заблуждение. Всъщност , храната се дели на първостепенна и второстепенна. На първо място това са отношенията с близки, семейство , партньор, да работим това, което обичаме, и да не забравяме физическата активност и духовната практика. А второстепенната храна ,това е храната в нашата чиния.! Но винаги се започва с второстепенната храна. Оттам нататък може да балансирате всички аспекти от вашия живот! ”

Снимки: www. desilifestyle.net ; Instagram

2 Replies to “Изкуството да живееш и да се обичаш- интервю с Деси Пеева”

  1. Жена с много вкус, характер и невероятно излъчване! Желая ти здраве и много късмет, въпреки че те, те следват, защото ги заслужаваш!

  2. Уникален човек, променил мисленето и начина на хранене и на живот на много хора, към по-добро! Успех, мила Деси!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *