Не е безобидно, но е масово – PEG-s в козметиката



Днешната статия се отнася за т.нар. PEG-s, които масово биват влагани в козметичните продукти и не само.


Това , което ме провокира да пиша по темата , беше  след като забелязах, че съставът на шампоана , който използвах редовно, e променен. Усетих , че нещо не е наред, когато скалпът ми стана сух и започна да се лющи . Долових и доста по-силен аромат (като на мъжки парфюм). Когато зърнах етикета и какво да видя? На опаковката лъснали нови съставки: PEG-7 , parfum, benzyl alcohol и други.  Няколко години аз съм си мислила наивно ,че използвам безвреден продукт произведен само от безопасни съставки. Колко разочароващо ! Дали формулата на шампоана е била променена, или е прикривана информация за потребителя, мога само да гадая. Разбира се, няма да споменавам фирмата-производител, но ще кажа, че марката е българска. :/


Преди време бях чела колко вредни са тези PEG-s и ми светна лампичка, че трябва по-задълбочено да се запозная с тях и да си припомня информацията. Доколко съм успяла ще кажат компетентните експерти- химици, технолози, биолози и т.н, но такива едва ли ще достигнат до блога ми .


Може би не сте забелязали, но много от продуктите за лична употреба и козметика, наред с останалите съставки,  съдържат  така наречените PEG-s . Това е съкращение от полиетилен гликол , което само по себе представлява свързани помежду си полимери.  Полиетиленът е най-разпространената форма на пластама  и когато се комбинира с гликол се получава дебела и лепкава течност.
 
Почти винаги  на опаковките PEG-s са придружавани от номер , като например, PEG – 7 , PEG – 8, PEG – 100 и т.н. Това число представлява приблизителното молекулно тегло на съединението. Обикновено в козметиката се използват PEG-s с по-малко молекулно тегло. Колкото по-ниско  е то , толкова по-лесно съединението прониква в кожата.
 
В козметиката PEG-s имат следните функции:

–         като емолиенти ( за омекотяване и смазване на кожата) ;

–         като емулгатори ( спомагат съставките на водна и маслена основа да се смесят правилно);

–         като средство- медиатор за по дълбоко проникване на останалите съставки в кожата;
 
Хм, дотук всичко звучи много добре! Сякаш тези съединения са здравословни и дават полезен резултат.
 
 
Какъв ефект имат PEG-s върху вашата кожа?
 
 
Трябва да запомним , че PEG-s имат способността да проникнат през увредена кожа с ниска бариерна функция и , ако вашата е такава, е желателно да ги избягвате, особено PEG-2 и PEG- 9.
 
Кое е страшното в случая и защо ефектът на засиленото проникване на тези съединения е лош?
 
1 ) Ако вашия продукт за кожа съдържа други нежелани съставки, то PEG-s ще ускорят тяхното проникване в кожата !
 
2) PEG-s нарушават естествения баланс на влага в кожата !
 
3) PEG-s невинаги са чисти и често пъти съдържат множество токсични примеси !
 
4) Ускоряват появата на бръчки и ви правят уязвими към бактерии.
 
5) Имайте  предвид, че се използват в почистващи средства за разтвярне  на грес и масла. И не се радвайте, ако ги видите на етикета на вашия гел за лице.
 

ВАЖНО ! Примеси и други рискове от PEG-s
 

Според доклад на Комитета за преглед на козметичните съставки ( я, съществувал такъв в САЩ)  , принадлежащ на самата козметична индустрия, в различните PEG-s съединения са откривани примеси. В това число влизат: ethylene oxide; 1,4-dioxane; полициклични ароматни съединения; тежки метали като олово, кобалт, желязо, никел , кадмий и арсен. Много от тях се свързват с рак.
 
Примес  № 1 –  Етилен оксид (ethylene oxide) , който е откриван в PEG-4, PEG-7, PEG4-dilaurate и  PEG 100, e силно токсичен, дори в малки дози. Използван  през Първата световна война невро- газ.  Свързва се с няколко вида рак , включително и левкемия.
 
Примес №  2 –   1,4-dioxane се открива в PEG-6, PEG-8, PEG-32, PEG-75, PEG-150, PEG-14M и PEG-20M.  Освен , че е известен канцероген, когато се комбинира с атмосферен кислород, образува експлозивни пероксиди. Определено не точно това искате да попадне върху вашата кожа.
 
Note: Бих се радвала , ако някой компетентен по темата химик или биотехнолог прочете тази статия и потвърди информацията по-горе.
 
Не е трудно да се досетим, че малко производители в козметичната индустрия полагат усилия да премахнат тези примеси.Например,  1,4 – diоxane може да се отстрани от козметиката чрез вакуум по време на производствения процес и дори това действие няма да доведе до неразумно увеличаване на суровинните разходите . Изненадващо е и , че някои компании за натурална козметика също използват PEG- s .
 
 
Ако откриете PEG- s във вашата козметика…
 
Въпреки, че онлайн може да попаднете на противоречива информация относно полиетилен гликола (
Polyethylene Glycol ), при избора на козметика и продукти за персонална грижа  е важно да се обръща внимание за налични PEG-s и техни производни. За съжаление повечето хора не разбират от химия , но пък това не може да ги спре да се осведомяват по темата онлайн.
Добра алтернатива на PEGs са естествените гликоли като растителния глицерин .Същия се използва като емулгатор и овлажнител.


Искаме ли във телата ни да прониква още пластамаса?  
Защо ракът е в челната тройка на водещите заболяванията?
Няма ли връзка между това, че масово сме заливани от синтетика в храната и козметиката и масово хората заболяват от рак? Не ни ли стига стреса , ами добавяме и още вредни фактори, които си колаборират перфектно за да допринесат за “идеалната” диагноза при лекаря?
Не може ли да се опитаме да бъдем по-осъзнати? Знам, че в днешно време отвсякъде всеки ни лъже , но нека не спираме да мислим с главите си и нека не се оставяме на манипулации.  По-доброто е да търсим информация и да бъдем любопитни по теми свързани със здравето, отколкото да си затваряме очите и на 100 % да се доверяваме на “експертите” , хората с “диплома”. 

Достатъчно ни е , че пием вода , кафета, чайове от синтетични бутилки и чашки….И купуваме готова храна , понякога пресипвана гореща в пластмасови кутии. …И още много примери, за които сами може да се досетите.

 От  няколко години имам интерес към приготвянето на домашна козметика и съм ориентирана към регулярно закупуването на такава. Факт е, че конвенционалната няма никакъв положителен ефект , а дори напротив. Хубавото е , че съществуват компании , изключително внимателни в това отношение , между които и български, за което съм вдъхновена и радостна. Да, не разбирам от производство на козметика, но ми беше лесно да установя , че натуралната е най-подходяща за кожата ми и с най-благоприятен ефект. От конвенционалните продукти за грижа на кожата не виждах никакво благоприятно влияние.
 
Надявам се да съм ви била полезна с тази информация. Статията може би звучи мрачно , но хубавото тепърва предстои! 🙂 Забелязва се как хората постепенно променят отношението си към природата и към себе си като се хранят здравословно, използват натурална козметика, спортуват , правят йога, прилагат иновативни методи за редуциране на домашните отпапдъци, рециклират , изповядват минималистичния начин на живот за да спасят планетата Земя и най- вече себе! 🙂 


Източници:
www.davidsuzuki.org
www.medium.com
 
 Базирани на:


Black, R.E., et al. “Occurrence of 1,4-dioxane in cosmetic raw materials and finished cosmetic products.” J AOAC Int2001;84(3):666–670.
Johnson, W., Jr. & Cosmetic Ingredient Review Expert Panel. “Final report on the safety assessment of PEG-25 propylene glycol stearate, PEG-75 propylene glycol stearate, PEG-120 propylene glycol stearate, PEG-10 propylene glycol, PEG-8 propylene glycol cocoate, and PEG-55 propylene glycol oleate.” Int J Toxicol, 2001;20 (Suppl 4):13–26.
Scalia, S. & Menegatti, E. “Assay of 1,4-dioxane in commercial cosmetic products by HPLC.” Farmaco, 1991;46(11):1365–1370.
Stolley, P. “A preliminary report of cancer incidence in a group of workers potentially exposed to ethylene oxide.” Clinical Epidemiology Unit, University of Pennsylvania School of Medicine, April 25, 1986.

  Epidemiology Unit, University of Pennsylvania School of Medicine, April 25, 1986.