Тиквен крем с вкус на есен

Като заета майка и жена, която не забравя и себе си, реших,  наред  с приготвянето на  бебешкото пюре днес,  да си направя за минути вкусен тиквен мус. За целта използвах само няколко съставки.

Тиквата е нискокалоричен зеленчук , който носи редица ползи за здравето. Ще подчертая някои от тях за да дообогатя представата ви за нея:

  • Има високи нива на антиоксиданти, което е причина за редуциране нивото на свободните радикали и оксидативния стрес на ДНК ниво в тялото. Последното намалява шанса някога да развием ракови заболявания.
  • Подпомага зрението- най- важните нутриенти за очите са витамин А, лутеин и зеаксантин. И трите се съдържат в тиквата. Това означава , че хапвайки я, намаляваме риска от увреждане  на макулата и заболяване от катаракта. Тук искам да отбележа, че днес прекарвайки много  голяма част от денонощието пред компютрите, смартфоните, таблетите , сме подложени на вредния ефект на синята светлина. Може би вече взимате добавки лутеин или ретинол , но тиквата е естествен техен източник. Още една прчина да я включвате по-често в менюто си.
  • Спомага свалянето на излишни килограми, защото е богата на фибри и е нискокалорична, но в същото време е и много засищаща. Една чаша тиква има по-малко от 50 калории. Но кой ти брои калориите днес? По- важно е богатството от витамини и минерали, което се съдържа в една храна.
  • Усилва дейността на имунната система – тиквата е богата на витамините А, Ц и Е и съдържа желязо и фолат. Особено подходяща е за консумация в зимните периоди против вируси и настинки и е много полезна за кожата.
  • Играе важна роля за здравето на сърцето- богата е на калий, който намалява кръвното налягане и предотвратява риска от сърдечни атаки.

Със сигурност тези ползи ще са най-силно изразени при консумация на тиквата в сурово състояние (настъргана  или на сок) , но не на всеки ще допадне необработена термично. За това предлагам веган вариант на сварена на пара тиква. Може би знаете , че при този метод на варене се запазват в по-голяма степен полезните съставки.

РЕЦЕПТА ЗА ТИКВЕНИЯ КРЕМ:

Необходмими продукти:

1 тиква ” цигулка”

1-2 с. л кокосово масло

1-2 с.л.  мед (може и без него)

канела

малко ядково мляко на око или 100 гр сурово кашу ( тези съставки са по желание , ако искате още по-млечен вкус)

  1. Сварявате тиквата и я охлаждате с вода.
  2. Блендирате я заедно с кокосовото масло , меда , ядковото мляко / кашуто.
  3. Разпределяте в /охладени/ купички .
  4. Декорирате по желание с кокосови стърготини, шоколад, сушени плодове, ядки и др.

Дори без мляко и кашу кремът сякаш придобива млечен вкус , което според мен  се дължи на самото кокосово масло.

Въпреки, че приоритетите пообъркаха реда си в известна степен,   храненето ми не остана на заден план. Затова понякога си плащам с повече време и енергия.  Като цяло избягвам да правя компромиси по отношение на това, с което се храня по време на майчинство.  Да, аз съм майка и това не означава,че ще си зарежа салатите, суровите бонбони, гуакамолето , фрешовете и т.н, и ще започна да купувам готова храна и бързи , но вредни техни заместители . Това няма как да стане , защото организмът ми отдавна е отхвърлил много от стандартните храни. Здравето на първо място! Освен това мисленето ми е коренно различно спрямо преди и консумацията на продукт, който  според представите ми е вреден , ме кара да се чувствам зле, потисната и разваля настроението ми. Разбира се, не съм крайна и, да, звучи разглезено, но в действителност не е .В определени ситуации все още правя компромиси. Няма как, социални същества сме.

В никакъв случай не казвам , че аз се храня най- здравословно и трябва да следвате моите принципи. Имам още път за извървяване и навици за коригиране. Но всяка стъпка към промяна в правилната посока ни прави по- high (хай) казано на жаргон .

Всеки ,който свикне с по-здравословно хранене (веганство , вегетарианство, суровоядство) , ще забележи как вкусовете му се изчистват и коренно се променят, защото съществуват два типа  храна за човека – храна за процъфтяване и храна за оцеляване.

Доскоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *